söndag 5 december 2010

Veckan som gick ...

... kan väl sammanfattas som mörk.

Brasilien får OS 2016 och blodbadet har börjat. "De fredsbevarande trupperna" (UPP) massakrerar knarklangande ungdomar i Rios slumförstäder, favelorna. I skrivande stund har minst 50 människor skjutits ihjäl. Staden skall storstädas inför festligheten. Man ställer sig två frågor. För det första: Skall kriget mot knarket genomdrivas till vilket pris som helst? För det andra: Skall ett idrottsevenemang genomdrivas till vilket pris som helst? Den Internationella Olympiska Kommittéen och Fifa borde på allvar börja ta sitt ansvar för mänskliga värden då de utser nya länder till sina evenemang.

Den andra stora händelsen var WikiLeaks läcka med uppgifter om USA:s utrikespolitik. Effekterna har inte låtit vänta på sig. USA har nog förlorat en och annan vän i världen då denne insett i vilken omfattning landet spelat dubbelspel och manipulerat andra länders affärer. Bland annat blev Sverige genom amerikansk inverkan grundligt lurat på en stororder värd 55 miljarder kronor då landet försökte sälja JAS-flygplan till Norge.

Men läckan har även resulterat i en i den "fria" västvärlden sällan skådad hetskampanj. Krav har höjts på censur, total statlig kontroll över Internet och till och med att WikiLeaksgrundaren Julien Assange skall mördas. Wikileaks domäner har klippts, Paypal, Master Card och Visa har stoppat möjligheten att donera pengar till organisationen, länder har blockerat WikiLeaks sidor. Detta för något som inte enbart är lagligt utan även grundläggande för det öppna demokratiska samhället - möjligheten att granska makthavarna. Och det är inte i länder som Iran eller Kina som det sker utan i de västliga demokratier som berömmer sig själva som öppna och fria. Efter detta kan vi inte längre skälla på diktaturer för deras bristande öppenhet. Våra länder är själva inte mycket bättre. Medan vissa diktaturer lättar på trycket dras snaran åt kring vår egen yttrandefrihet för var dag som går med hjälp av paranoida politikers övervakningsiver. Kan det rentav vara så att Europa/USA en dag kommer att möta de repressiva staterna på mitten?

Det mest flagranta försöket att komma åt organisationen måste dock vara den efterlysning på Assange som Sverige har gått ut med genom Interpol. Assange "misstänks" för sexuellt ofredande. Därför jagas han med samma höga prioritet som maffiabossar och terrorister. Så passande att efterlysningen kom precis samtidigt som Wikiläckan! Hur uppenbar får en politisk skenprocess egentligen bli? Denna röra har redan haft två offer: Det svenska rättssystemets trovärdighet och respekten för den radikala feminismen. Jag kan inte påstå att jag trodde på några av dessa heliga svenska kor, men det är ju skönt att få säga att kejsaren är naken. Kort och gott: Sverige är en bananrepublik och "genusvetarna" ger den vapen att bekämpa obekväma element.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar