söndag 12 december 2010

Veckan som gick ...

... var minst sagt turbulent.

Som en reaktion på WikiLeaks senaste publiceringar stängde organisationens schweiziska bank Julian Assanges konto. USA och Frankrike blockerade WikiLeaks domän. PayPal klippte möjligheterna att donera pengar till organisationen. MasterCard och Visa talade om att de inte tänkte processa några av dess transaktioner framöver. Australien river hela den byggnad som WikiLeaks postbox (dit folk kan skicka kontanter) ligger i eftersom det skulle bryta mot landets konstitution att enbart stänga boxen. Den med all sannolikhet framtida republikanska presidentkandidaten Sarah Palin vill att Julian Assange och WikiLeaks skall jagas med samma intensitet som man jagar Al Qaida. Search and destroy!

Men motreaktionerna har inte heller låtit vänta på sig. Demonstrationer har genomförts världen över. WikiLeaks har fått tusentals spegelkopior. Detta för att göra det omöjligt för myndigheterna att skjuta budbärarna. En rörelse under namnet We Are All WikiLeaks har dragit igång, inspirerat av slavarnas statement i filmen Spartacus; "I am Spartacus". Det svenska journalistförbundet har liksom många krönikörer och tryckfrihetsorganisationer fördömt försöken att tysta WikiLeaks. Det har även skett mer handgripliga aktioner. Bland annat har den svenska Åklagarmyndigheten, Visa, MasterCard och PayPal utsatts för attacker i den så kallade Operation Payback från hackers och sympatisörer.

Två svenska institutioner har satts på prov de senaste dagarna: Yttrandefriheten och sexuallagstiftningen.

Närmast som en parodi på begreppet "Yttrandefrihet" kan nämnas att USA står värd för Världspressfrihetens Dag 2011. I programmet skriver de att "nya medier har gett vanliga medborgare makten att rapportera om sin omvärld, uttrycka åsikter om aktuella händelser, och utbyta information i miljöer som ibland är fientliga mot sådan indiviuell yttrandefrihet". Dessutom är "vi [alltså USA] bekymrade över den aggressivitet som några stater visar i sina försök att censurera och tysta individer och att begränsa det fria informationsflödet". Med några stater menar de tydligen Kina och Iran, men inte länder i Europa eller sig själva. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig! UNESCO som hade det dåliga omdömet att ge en stat som med alla medel angriper sajter som WikiLeaks värdskapet för Världspressfrihetens dag har överösts med protester och arga kommentarer.

Det har även varit en vecka då en dåre försökt spränga sig själv och en massa andra människor i luften på Drottninggatan i Stockholm. Agreppen på det öppna samhället kommer från alla håll, även från förvirrade hjärnor.

Den kinesiske literaturkritikern, författaren, professorn och människorättskämpen Liu Xiabo tilldelades Nobels fredspris, vilket resulterade i ett sällan skådat raseriutbrott från kinesisk sida. Hemsidor och tevekanaler har blockerats. Hackers har attackerat mål på Internet. Kinas regim bojkottade prisutdelningsceremonin och varnade för allvarliga konsekvenser för de länder som valde att besöka prisutdelningen. Xiabo själv kunde inte ta emot sitt pris i Oslo. Han sitter nämligen frihetsberövad i ett statsfängelse för svåra förbrytare och hans hustru har husarrest. Det brott Liu Xiabo har gjort sig skyldig till? Han skrev på ett manifest för mer öppenhet och frihet i det kinesiska samhället.

Slutligen vill jag passa på att påminna om att det är trettio år sedan Beatlessångaren John Lennon sköts till döds utanför sitt hem i New York. Här är en hälsning med hopp om att upplysningen inte enbart var en parentes i mänsklighetens historia.


John Lennon - Imagine
Hochgeladen von EMI_Music. - Musikvideos, Sänger Interviews, Konzerte und mehr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar