torsdag 27 januari 2011

Elaka tant Gredelin ...

... vill skruva åt sexköpslagen ytterligare några snäpp.

I stället för att dömas till dagsböter skall sexköparna kastas i fängelse när lagen enligt justitieminister Beatrice Asks (m) önskan skärps i sommar. ”Det ska inte bara vara att betala böter och få problemet ur världen”, säger justitieministern till DN.

Och som vanligt: I stället för att komma åt grundproblemet (att sexköpslagen skapat en enorm marknad för människohandlare och kriminella organisationer samt osäkerhet och fara för köpare och säljare av sexuella tjänster) går man ännu hårdare åt symptomen. Bygg större fängelser så att man kan slänga in varenda jävel!

Hur reparerar man en sexköpslag som redan från början var felkonstruerad och därmed inte funkar? Jo, man gör den än mer drakonisk och försämrar villkoren för köpare och säljare ytterligare. Det är Alliansens melodi.

Här i Tyskland är sexarbete legaliserat. På omslaget till min telefonkatalog är det en stor annons för Eros Center Rostock. Det är en anläggning där sexarbetande kvinnor och män hyr in sig för att kunna ta emot kunder. En sorts kollektiv bordell eller kanske snarare kontorscenter för sexarbetare. I telefonkatalogen finns det en sektion för bordeller och sexarbetare liksom det finns sektioner för rörmokare och pizzabagare. Eros Center och stans bordeller skyltar helt öppet för sin verksamhet längsmed gatorna. Det är självklart. Även däckfirmor och sportstudios skyltar ju, eller hur? Stan har många bordeller, stora som små och även sexarbetare som arbetar ensamma eller i små team. De annonserar för sin verksamhet i lokalpressen, liksom alla andra företag annonserar för sina tjänster. På teve visas dokumentärer som följer sexarbetare och bordellägare. En av landets kändisar, Bert Wollersheim, är ägare till flertalet bordeller och syns ofta i kändis- och tävlingsprogram. Vad har han att dölja? Skäms restaurangägaren eller butiksägaren för sin verksamhet kanske? Faktum är att landet har flera folkkära sexarbetare och bordellägare. Det har till och med förekommit castingshower på teve där medarbetare sökts till bordeller och ett make-over-program med en före detta bordellägare som hjälper olönsamma bordeller att bli mer attraktiva.

Tyskland har som sagt legaliserat sexarbetarnas marknad. Och det funkar! Det är inga traffikinghoror och underbetalda heroinmissbrukare utan helt normala kvinnor och män som antingen gör detta arbete för att de trivs med det eller för att ha ett fast jobb. Många gör det för att finansiera sina studier. Ett helt vanligt jobb som alla andra. Branschen är inte stigmatiserad, polisen kan använda sina knappa resurser på viktigare saker än att jaga stackars sexköpare, och viktigast av allt – det förbättrar för en massa människor som har sexarbete som inkomst.

Inget underjordiskt slavande för kriminella typer. Ingen fruktan för att förlora sina hyreskontrakt om värden kommer på att du är sexarbetare. För kom ihåg, om du i Sverige upptäcks med att sälja sex av polisen och värden visste om hur du tjänade din inkomst så slänger Ask honom i finkan. Då är han eller hon enligt den svenska lagen en hallick.

Sverige har en sexualmoralism som ibland gränsar till fanatism liknande den i vissa delstater i USA eller rentav vissa länder i Mellanöstern. Ta bara ett sxempel som mangadomen där en svensk översättare och serieexpert i Uppsala tingsrätt dömdes till villkorlig dom och dagsböter för innehav av japanska tecknade bilder. En dom som på grund av ryggradslösa förlagschefer för övrigt ödelagt hans liv. Eller lagen om samlagskontrakt som kräver att samlag skall samtyckas skriftligen, muntligen eller så får man bara ha sex om det sker i kontexten av en gradvid ökande intimitet. Allt annat är övergrepp och våldtäkt. Eller varför inte UR och RFSU:s sexualupplysningsfilm för ungdomar som anmälts för "förledande av ungdom". Listan på sådana här galenskaper kan göras alldeles för lång. Ibland undrar man om Sverige någonsin kom ur sitt puritanska och lutherska 1800-tal?

Det är dags att de goda krafterna samlas och dämmer denna ström av sexualfientliga lagar. Sex är livet, sex är bra.

Gör om gör rätt!

3 kommentarer:

 1. Ja, det är inte utan att man blir förbannad, alltför ofta för att det ska vara hälsosamt...

  Jag trodde inte att jag skulle längta efter att bo i Tyskland, men efter en kortare Berlinvistelse i våras har jag definitivt ändrat åsikt om mycket gällande Tyskland...

  SvaraRadera
 2. Lägg märke till att detta är ett slags nordnordiskt fenomen. Norge och Island är de enda länder som har en sexköpslag av svensk modell. Island har t o m ett fullständigt bisarrt förbud mot pornografi (men det är väl bara en tidsfråga innan vi har det i det fascitoida Sverige också?). Så det är dags att gå rakt på sak och angripa den skit detta handlar om: En medeltida lagbok baserad på Luthers sexmoralism! Det stinker fett!!!

  SvaraRadera
 3. Carl Johan: Det finns mycket som jag uppskattar med Tyskland. Självklart finns det lika många saker som jag blir grå av irritation på (som utbudet av vegetarisk mat). Men jag antar att det hör till den mänskliga naturen att man börjar bli arg först då man lärt sig att älska det landet (detta gäller även för Sverige).

  Alexander: Island har rent av gått så långt som att totalförbjuda strippklubbar. Om jag inte har helt fel skedde detta i våras. Detta är ju rentav ett ämne för ett eget blogginlägg. Hmm ... jag tror att det skall ha koppling till teman som kvinnlig förkärlek för manliga strippor och det faktum att sexförbudslagar inte har något med jämställdhet att göra utan snarare är ett bevis på att de katekesmoralisterna kidnappat feminismen.

  SvaraRadera