söndag 9 januari 2011

No fumar ...

... säger de spanska myndigheterna nu när Spanien inför sitt nya stränga rökförbud i offentliga lokaler, och i vissa utomhusmiljöer. Men spanjorerna trotsar, sin vana troget, den stränga lagstiftningen med civil olydnad.

Restauranger, såsom Asador Guadalmina i Marbella, Andalusien, trotsar öppet förbudet genom att hänga upp en skylt om att det är fortsatt tillåtet att röka i lokalen. I Castellón och på andra platser har restaurangägarna gemensamt bestämt sig för att ignorera förbudet.

Jag kan bara säga ¡Arriba!

Kom ihåg att detta är landet där befolkningen länge lyckades stå emot falangisternas fascistiska maktövertagande. Spanjorerna har en lång historia av motstånd mot klåfingriga statsmakter. Uppfinningsrika som de är kommer de att hitta på olika sätt att kringgå förbudet.

Vuxna människor skall ha rätt att vistas i miljöer som må vara skadliga för deras hälsa och de skall ha rätt att själva avgöra hur de vill leva sina liv. Det kallas kroppslig autonomi och betyder att var och en är ansvarig över sin egen kropp. Och gillar man inte cigarettrök kan man ju alltid gå någon annanstans där ingen röker. Det är i en fri marknad upp till kunden själv att utnyttja utbudet och inte statens sak att bestämma. Den gamla marknadsekonomiska grundprincipen "tillgång och efterfrågan" gäller även i detta fall. It's a buyers market!

Så kör på spanjorer. Trotsa förbud som inte passar er tills politikerna kommer på bättre tankar. ¡Vamos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar