tisdag 25 januari 2011

Västs älskling ...... tillika Egyptens diktator, president Hosni Said Mubarak, har all anledning att darra.

Det har länge gullats och setts mellan fingrarna med diktaturer som Jordanien, Tunisien och Egypten. Inte bara håller de islamisterna i kort koppel (förvisso genom tortyr och metoder som i Europa inte enbart skulle betraktas som olämpliga utan rent kriminella). Dessutom håller diktatorerna sig med omtyckta hustrur som får agera orakel och arabiska samveten i kvinnorättsfrågor eller fyrbåkar mot trafficking.

Suzanne Mubarak har mottagit en lång rad hedersutnämnelser av det internationella samfundet. Bland annat fick hon UNICEF's högsta hedersutnämnelse Maurice Pate Award 1989 och The European Academy of Sciences and Arts Prize of Tolerance 1998. Gulligt värre! Rena rama Moder Theresa ...

Då struntar man gärna i att hennes make är en diktator som förtrycker sitt folk, fängslar och torterar oliktänkare, censurerar kritik och åsidosätter alla mänskliga och demokratiska fri- och rättigheter. En diktator som EU/USA älskar är ingen diktator, eller hur? Dessutom kan man ju åka och snorkla i Röda Havet. Vem bryr sig i så fall om några fångar skriker av smärta i landets tortyrceller? Det gjorde vi inte i Tunisien, det gör vi inte heller i Egypten. Det enda vi svenska solälskare bryr oss om är om våra semesterplaner saboteras av att bråkiga invånare störtar sin diktator.

Fast nu kan det vara slut. Egyptierna har lärt av sina bröder och systrar i Tunisien. Det GÅR att störta diktaturen. Det GÅR att vinna sin frihet. Det MÅSTE inte bli ett nytt Iran bara för att den västvänliga tyrannen försvinner.

Tunisiens röda flagga har blivit en symbol för frihet. Bojkotta Egypten tills landet har vunnit sin frihet. Boka istället semesterresan till Tunisien. För vad vi än säger om saken; Nordafrikanerna vill ha frihet och de har rätt att kräva den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar