torsdag 3 februari 2011

Idag är jag ...


Om JFK levt idag, hade han då krävt egyptiernas frihet eller hade han spelat världens äldsta spel - stormaktspolitik?

... en egyptier.

Jag blir rörd, omskakad och överväldigad av den protestvåg som nu drar över arabvärlden. Från Tunis till Sanaa skallar ropen på frihet från väststötta diktatorer. En sista region som med få undantag har sett lite av demokrati och yttrandefrihet anar en frihetens vår. Detta år, 2011, är ett år som vi i framtiden kommer att minnas som en vattenbrytare. Precis som vi minns 1989, då Berlinmuren föll.

Fast då var det "vi", Väst, som var de goda och "de", Öst, som var de onda. Friheten fanns i västvärlden. Vi var demokratins förkämpar. Det var från Europa som radiosändare manade människor att ta kräva sin rätt. Idag är det vår teknologi och våra vapen som håller dem undertryckta. Idag kämpar vi mot inre krafter som gradvis tar ifrån oss den frihet som generationer av förfäder kämpade för. EU och USA inför steg för steg lagar som inskränker medborgarnas integritet och frihet; Ipred, FRA, Datalagringsdirektivet. Till skillnad från i stort sett resten av hela världen rör vi oss i motsatt riktning. Där ökar friheten, här minskar den.

USA och EU har gjort stora investeringar i de arabiska diktaturerna. Faller de så är kapitalet borta. Därför håller fredspristagaren Barack Obama tyst, eller ber rentav demonstranterna att lugna ned sig. Hade han gjort det om det hade rört sig om Nordkorea eller Burma? Allt tommare ekar västvärldens snack om mänskliga fri- och rättigheter.

Världsdemokratins hopp tycks finnas utanför våra gränser och dess förkämpar är inte byråkraterna i Washington och Bryssel utan folket på Tunis och Kairos gator.

Så idag säger jag:

Two thousand years ago the proudest boast was civis Romanus sum [I am a Roman citizen]. Today, in the world of freedom, the proudest boast is 'أنا المصري [I am an Egyptian]!'... All free men, wherever they may live, are citizens of Egypt, and, therefore, as a free man, I take pride in the words 'أنا المصري!'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar