torsdag 24 februari 2011

Vad sysslar ...

... den svenska regeringen med?

I oktober 2010 åkte handelsminister Ewa Björling (m) ned till Libyen för att hjälpa det svenska, statligt ägda, Rymdbolaget att sälja övervakningssystem till diktaturens Libyen. Ett övervakningssystem som skulle bli en del av den libyska förtryckarapparaten. "Vi kan hjälpa er att hålla efter flyktingsituationen utmed gränserna och ute på Medelhavet" sade bolagets Björn Olsson under mötet med landets handelsminister.

Samma månad reste den av regeringen tillsatte EU-kommissionären Cecilia Malmström till Libyen för att skriva under ett avtal där Libyen lovades pengar mot att stoppa flyktingströmmarna mot Europa. Inte med milda nypor mot flyktingarna kan lovas. Khadaffi själv konstaterade vid ett tal i Italien som han blivit inbjuden till av kompisen Berlusconi att han kunde "rädda" Europa från att "bli svart":

I morgon kanske Europa inte är europeiskt längre och kanske till och med svart eftersom det finns miljoner afrikaner som vill komma in/.../Vi vet inte hur det vita och kristna européerna kan reagera när de ställs inför en uppsjö av svältande och okunniga afrikaner.

Detta är alltså den man som Cecilia Malmström tycker är bäst lämpad att ta hand om flyktingar från södra Afrika.

Carl Bildt (m), Sveriges utrikesminister och tillika före detta styrelseledamot i Lundin Petroleum med intressen i Libyen verkar vara mer oroad för flyktingströmmar till Europa och instabilitet än för den humanitära och demokratiska situationen i Libyen: "Det handlar inte om att stödja den ena eller andra, det handlar om att få stabilitet och en rimlig utveckling" sade han till Ekot samtidigt som stridsflyg och pansarvagnar sattes in mot obeväpnade demonstranter. "Länderna i södra Europa är mer omedelbart oroade, där har vi anledning att säga att vi delar den oron" konstaterade han med betydligt större engagemang.

Aha ... länderna i södra Europa. Samma länder som har hållit Khadaffi under armarna och drivit på EU:s starka relationer till diktaturen. Och nu är de oroliga för "flyktingströmmar". Intressant. Sålde Bildt sitt hjärta och samvete för titeln som utrikesminister?

Vad har hänt med Sverige? Är vi verkligen så dåliga människor att vi förtjänar en sådan regering?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar