måndag 9 maj 2011

Grattis på födelsedagen EU?

Den 9 maj 1950 föreslog den i Luxemburg födde fransk-tyske statsmannen Robert Schuman att de europeiska länderna skulle samlas och grunda en Kol-och-stålunion. Det var startskottet för ett storslaget projekt. Tanken var att främja frihandeln och det politiska utbudet mellan medlemsländerna Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna samt Västtyskland (BRD). Men framförallt gick den kristdemokratiske politikern och dåvarande franske utrikesministerns förslag ut på att förhindra ett framtida krig mellan länderna i en världsdel sargad av två på varandra följande världskrig.

Åtta år senare togs nästa steg i samarbetsbyggandet i och med skapandet av den Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG). EEG omfattade även Storbritannien, Irland, Danmark, Spanien, Portugal, Grekland och (efter återföreningen) det forna DDR. Fusionen gick gradvis. Danmark, Storbritannien och Irland anslöt sig 1973. 1981 gick Grekland med och sex år senare anslöt sig Spanien och Portugal.

1993 togs det första spadtaget till den nuvarande Europeiska Unionen då den Europeiska Gemenskapen (EG) klubbades igenom. EG tog steget från ekonomisk union till en politisk sådan och var på så sätt ett banbrytande försök att förena jämlika länder under en internationell politisk och juridisk organisation. EG fortsatte att leva som en självständig kropp även då att den Europeiska Unionen (EU) växte och samlade allt fler länder under sitt blågula stjärnbaner. Sverige gick, tillsammans med Finland och Österrike, med i unionen 1995. År 2009 avskaffades EG i och med undertecknandet av Lissabonfördraget. EU omfattar idag 27 medlemsländer, en yta på 4,3 miljoner kvadratkilometer samt en befolkning på över en halv miljard invånare.

Så långt allt väl. Men unionen har också blivit något mer än ett internationellt fredsprojekt. Det har också blivit en enorm pengaslukande byråkratisk apparat som anklagas för att styras av industrins lobbyister och som stoppar fingrarna i många syltburkar. Miljarder och åter miljarder skattekronor strömmar in i unionen och pumpas ut i fantasifulla projekt vars värde för dess nettobetalare minst sagt kan beskrivas som tvivelaktigt. Lika avskydd har unionen blivit för att dess skattfinansierade byråkrater vill detaljstyra medborgarnas liv. Många direktiv och regler har föreslagits av unionen genom åren. Vissa har drivits igenom, andra har hamnat i soptunnan.

Under en tid fick gurkor inte vara för krokiga och morötter för knöliga. Servitriser skall inte heller ha för djup urringning. Fick unionens byråkrater som de ville så skulle även snus, surströmming och pepparkakor vara förbjudet. Och med den utveckling som vi idag ser kommer de snart att kunna styra ohejdat utan att störas av krävande medborgarrättsvärnare. Unionens organ ges nämligen gradvis fler och större befogenheter. Glödlampor har man redan lyckats förbjuda baserat på ovetenskapliga påståenden om deras inverkan i den "globala uppvärmningen".

Några regler som byråkraterna sägs vilja genomdriva är:

* Förbud mot kastpilar i barer.
* Förbud mot dubbeldäckare.
* Yoghurt skall döpas om till "fermenterad mjölk".
* Sås och dressing i restauranger skall serveras i individuella förseglade tillbringare istället för i flaskor och tuber.
* Förbud mot försäljning av hembakat bröd och sylt.
* Alla frukter som säljs i affären skall ha ett individuellt klistermärke som berättar om deras ursprung, kvalitet och sort.
* Personal i barer skall ha öronskydd.
* Förbud mot vissa solglasögon på grund av att de är för mörka för bilkörning.
* Professionella fiskare skall ha hårnät till havs.
* Fläskfilé skall inte få säljas med njurar.
* Förbud mot dörrmjölkbud.
* Ginflaskor skall vara runda, ej fyrkantiga.
* Förbud mot alla hjärtans dag-brev till arbetskollegor.
* Förbud mot vissa hundsorter.
* Förbud mot försäljning av färsk jäst.
* Förbud för barn under 12 år att ha fickpengar.
* Storleksstandard för bananer.
* Att kiltar klassificeras som kvinnokläder.
* Förbud mot gunghästar som är under 60 cm höga.
* Förbud mot julkort med religiöst innehåll.

Och listan fortsätter växa ...

Är det en uttröttningskampanj som pågår så att vi till slut blir för utmattade av floden av regelförslag för att orka protestera mer? Så att de kan driva igenom riktigt drakoniska lagar utan att möta motstånd? I så fall har de misstagit sig - jag tänker aldrig sluta att brännmärka vansinnet.

Det är dags för EU att släppa regelpedanteriet och börja fokusera på kärnvärdena: En öppen och gemensam marknad med fri konkurrens, mänskliga och medborgerliga rättigheter samt fri rörlighet mellan länderna.

Fortsätter unionen att utvecklas åt det håll som idag sker med föreslagna återupptagna gränskontroller, allt hårdare gränser mot utomeuropeiska länder, övervakningshysteri mot de egna medborgarna, vansinniga regler som lägger sig i folks privatliv, subventioner som ödslas bort på överproducerande franska bönder, importtullar, allmänt pengaslöseri på en byråkratisk apparat som växer likt en mögelsvamp, politruker som saltar sina löner och ger sig själva fördelar på skattebetalarnas bekostnad ...

... tja, fortsätter den utvecklingen så är Schumans avkomma snart dömd att uppleva sin sista födelsedag.Inte om EU får bestämma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar