måndag 16 maj 2011

Partidagarna i Rostock är över ...

... och FDP (Freie Demokratische Partei) har valt en ny ledare i Philipp Rösler efter den avgående Guido Westerwelle. Partiet har även annonserat en kursväxling bort från den alltför medgörliga linje som förts gentemot kristdemokratiska regeringspartnern CDU/CSU.

Jag välkomnar detta val. Rösler är en ung, dynamisk och sympatisk man som kan klara av den svåra uppgiften att leda FDP bort från det dåliga väljarstöd som drabbat partiet sedan rekordvalet 2009 då man fick 14,6% av rösterna. Han föddes 1973 (oklart vilket datum) i staden Khanh Hung i den då sydvietnamesiska Ba Xuyenprovinsen (nuvarande Soc Trang) och adopterades från ett katolskt barnhem av ett barnlöst par från Hamburg, Tyskland. 1992 gick Rösler med i partiets ungdomsorganisation och har sedan 2009 varit landets hälsominister inom den svartgula regeringskoalitionen.

Företrädaren Westerwelle var tidigare mycket populär bland väljarna och sades under valet 2009 orsaka en så kallad "Westerwelleeffekt" vilket ledde till det goda valresultatet. Som öppet homosexuell och motståndare till morallagar sågs han som en bra motvikt mot konservativa regeringspartiet CDU/CSU. Efter valet har han dock haft flera motgångar. Bland annat ett par pinsamma intervjuer där Westerwelles usla kunskaper i engelska kom fram. Westerwelles stolpande i det engelska språket har lett till hånfulla smeknamnet "Westerave". Att han dessutom haft som vana att snäsa av journalister har inte gjort honom mer populär i tysk och internationell press. Men framför allt: under Westerwelle har partiet gått med på flera eftergifter som av väljarna uppfattas som ett svek mot dess frihetliga politik. Man har till exempel gått med på höjd skatt på tobak och bensin. Det statliga stödet till krisande bilindustri och banker lyckades dessutom genomdrivas trots FDPs officiella motstånd.

Under Philipp Rösler kan FDP få nytt självförtroende och vind i seglen inför valet 2013. Vi liberaler behöver starka vänner ute i EU och världen. FDP är ett parti som till skillnad från så kallade "liberala" partier i Sverige håller hårt på sina liberala värderingar. Man arbetar mot integritetskränkande lagar och morallagar samt värnar medborgarrätten. Tyskland är EUs till befolkningen största medlem och Europas starkaste ekonomi. Med landets starka ekonomiska tillväxt sedan krisen 2008 har man fått nytt självförtroende i den europeiska politiken. Ett starkt liberalt regeringsparti i detta land betyder mycket för Europas framtida politiska kurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar