fredag 21 februari 2014

Öppet brev till Regina Kevius

Jag sände ett e-mail till Regina Kevius (regina@kevius.se):
Hej Regina,
Jag är en av de stadsbyggnadsvänner som var mycket positiv till att du skulle bli borgarråd. Äntligen skulle det hända något, minns jag att jag tänkte. Jag var trött på trampandet i Stockholms stadsbyggnadsprocess samtidigt som massor av människor gick utan lägenheter. Det var glädjande att det kom in nya friska vindar och att det blev fart på byggandet. Jag är definitivt ingen nimby, en sån som är emot allt nytt, och jag har försvarat planerna på den nya Hagastaden mot alla dess häcklare.
Desto mer förfärad blev jag således när jag insåg att ni hade rivit, jämnat med marken, en byggnad som inte bara var kulturhistoriskt viktig utan även omtyckt av många människor. Detta trots att det fanns ett politiskt beslut som sade att byggnaden skulle vara kvar. Som tjuvar om natten kuppade ni igenom rivningen. Vi som i god tro gladde oss åt byggplanerna i förvissningen om att byggnaden skulle få finnas blev tagna på sängen av bilderna på ruinerna.
Ni (ta åt dig personligen) har inte bara skadat stockholmarnas förtroende till sina beslutsfattare (ännu mer än vad som redan var fallet) eller förstört något som ni inte hade rätt att förstöra. Ni har också gjort oss som tror på ett växande Stockholm en stor otjänst. Nu har ni givit våra motståndare ett argument som de kommer att slå oss i huvudet med i alla framtida debatter. Du kan lugnt räkna med att detta även kommer upp som slagträ i Slussendebatten. Kort sagt har ni skadat Stockholm.
Är det verkligen så här du vill bli ihågkommen för eftervärlden, som en ny Hjalmar Mehr, mannen bakom Klararivningarna? Jag har redan hört folk använda öknamnet "Regina Rivius" i diskussioner efter Klockhusrivningen. Är ni så måna om att förlora nästa kommunalval?
Men du har fortfarande chansen att göra något rätt. Hundra meter bort från Klocktornsruinerna står en pendang till det gamla klockhuset. Våga bara sätta grävskoporna även i denna byggnad. Det kommer jag aldrig att förlåta dig för. Bevara den byggnaden. Då har du åtminstonde gjort det hederliga att bekänna dina misstag och förhindra att de upprepades. Och när vi ändå är inne på saken: Bygg ett klocktorn vid pendangsbyggnaden. Om du gör det är jag nästan beredd att förlåta dig.
Hälsningar, Martin Ekdahl.
Regina Kevius har för övrigt inte svarat på detta mail.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar