torsdag 15 januari 2015

Pälsar överallt

Vegan är temat på allas läppar. Veganska kokböcker går åt som smör i solsken och köttproducenter har börjat producera vegetariska korvar.
Man kunde mena att det går framåt. Om det bara inte vore för denna förbaskade vinter med sitt förbaskade mode. Så fort temperaturerna sjunker börjar döda tvättbjörnar, mårdhundar, kaniner, rävar (till och med hundar och katter) erövra de svenska städerna. Den ena människan går runt med en tvättbjörnspälskrage. Den andra stoltserar med en kaninpälsmössa. Överallt ser man dem. Pälsar som en gång hade nos och fötter. För ett halvt århundrade sedan bar enbart gamla damer päls. De ville visa upp sin rikedom. Men utöver beundran väckte det också avsky hos andra människor.
Decennier gick och päls gick ur mode. Många ansåg att det var ett vulgärt och onödigt djurplågeri. Hur kan det då komma sig att detta vansinne nu har kommit tillbaka? Hur kan det komma sig att människor som älskar, skämmer bort och behandlar sina hundar som familjemedlemmar samtidigt klär sig i andra hundars päls? Är detta inte dubbelmoral på gränsen till schizofreni? I de mesta fall tror jag inte ens att människor är medvetna om att de klär sig i äkta päls. Så billig kan äkta päls ändå inte vara, resonerar de. Det måste vara fuskpäls. Den tragiska sanningen är att massor med människor köper äkta päls utan avsikt att göra det. Ofta som detalj på en stövel, jacka eller mössa.
Äkta päls är ofta billigare än fuskpäls – och anledningen är enkel. De flesta pälsar kommer från Kina. Djuren flås ofta medan de fortfarande lever. Det finns mängder av videor på nätet för den som inte tror mig. Jag rekommenderar er att se dem. Men jag varnar er - det är upprörande bilder. Djuren lever ofta i flera minuter efter att deras hud slitits av deras kroppar. Lidandet är ofattbart. Och det drabbar hundratals miljoner djur varje år. För att inte tala om de gäss som ger oss gåsdunet till våra jackor. Det är början på ett nytt år. Jag ber er – tänk efter innan ni handlar. Lägg hellre ut ett par extra kronor på en djurfri produkt. I slutändan är det ändå vi konsumenter som bär det yttersta ansvaret. Med vår hjälp kan lidandet få ett slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar